perjantai 19. huhtikuuta 2013

Grillikyljet

Ikuisuudelta tuntuneen talven ja pelon siitä, että siirrymme keväästä suoraan seuraavaan syksyyn jälkeen on todettava kesän viimein tulevan. Grillikin on jo kuumennut katupölystä likaisella parvekkeellamme pariin otteeseen. Mutta eihän parvekkeella ole kovin hyvin tarjennut. Sen verran kuitenkin, että parit possun kyljet olemme ehtineet syöppäsemään ja saamaan molemmat samalla viikolla itsellemme flunssan.

Seuraava ohje on oma muunnelmani Johnnie Mountainin Possu-kirjan tahmeasta grillikyljestä. Koska olen lakritsi- ja salmiakkifanaatikko, haluan possunikin maistuvan näiltä karkeilta. Jokainen voi käyttää haluamaansa makeuden lähdettä, mutta tietysti makeutusaineet ovat tästä paletista pihalla.


Grillikyljet

reilu kilo possun grillikylkeä

Mausteseos
2 tl mietoa chilijauhetta
2 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
0,5–1 tl cayennepippuria
1 tl palmusokeria tai tummaa sokeria
2 rkl öljyä

Grillauskastike
2 dl ketsuppia
2 dl kolaa (makeutettu sokerilla)
1 rkl valkoviinietikkaa
2 tl worcestershirekastiketta
2 tl Dijonin sinappia
2 tl lakritsijuurta, turkinpippuria, palmusokeria TAI hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Sekoita mausteseoksen ainekset yhteen ja hiero lihaan. Laita liha jääkaappiin maustumaan yön yli. Kastikkeen voi valmistaa saman tien, sillä se säilyy hyvänä jääkaapissa parikin päivää. Laita kastikeainekset kattilaan ja keitä seosta keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes kastike on kutistunut puoleen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makua.
Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen kypsentämistä. Peittele vuoka foliolla. Kuumenna uuni 175-asteiseksi ja tökkää lihat sinne. Anna paistua puoli tuntia ja laske sitten lämpötila sataan asteeseen. Anna muhia uunissa vähintään kolme tuntia, mieluusti pidempäänkin. Hyödynnä myös uunin jälkilämpö.
Kuumenna grilli ja sivele grillikyljet kastikkeelta. Kärvistä grillissä molemmin puolin käännellen usein ja lisäillen kastiketta. Nautiskele hyvän salaatin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti