lauantai 17. lokakuuta 2015

Perinteistä muikkuruokaa

Viime aikoina on niin kalattanut, että melkein ostin viikonlopuksi sekä muikkuja että silakoita. Mietinnässä oli jopa lohen osto, vaikka se ei oikein meidän perheessä maistu. Ostin sitten reilun kilon muikkuja, joita syödään eri muodoissa koko viikonloppu.

Kun muikkukukkoa en voi ruiskuoren takia syödä, tein tirrimuikkuja. Kylkiviipaleet kannattaa sitten käristää oikein kunnolla, itsellä jäi vähän valjun värisiksi possut ja sipulit. Kyllähän tällä setillä nälkä lähtee ja pysyy poissa.

Tirrimuikut

600 g perattuja muikkuja
1 iso sipuli
300 g possun kylkiviipaleita
suolaa
loraus vettä

Pilko sipuli ja suikaloi kylkiviipaleet. Paista valurauta- tai hiiliteräspannulla liha ja sipuli kypsiksi. Lado uunivuokaan tai valurautapannuun vuoronperään liha-sipuliseosta ja muikkuja. Mausta suolalla. Laita paistoastiaan vielä loraus vettä. Paista uunissa 200 asteessa tunti. Syö muusin ja etikkapunajuurten kera.

lauantai 10. lokakuuta 2015

Karitsa kietoutuu kesäkurpitsaviittaan

Aikaa vievempi kokkaaminen on kärsinyt inflaatiota useamman viikon reissujen ja työkiireiden takia. Tartuin nyt taas Ottolenghi-kirjaan ja valkkasin työläämmän tuntuisen reseptin. Nämä ohjeet ne eivät petä, eivätkä ole maultaan peruskamaa millään tavoin. Yleensä kaiken sortin jauhelihapyörykät ja -pihvit jäävät kaikesta säätämisestä vähän suolattomiksi, mutta tällä ohjeella lihaan tuli niin reilusti makua, että suolaa ei pahemmin kulunut.


Karitsakebakot tomaattikastikkeella

Kastike
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
400 g säilöttyjä tomaatteja
ripaus tulista chiliä tai chililastuja
basilikaa tai oreganoa
suolaa
loraus hyvää punaviinietikkaa

Kebakot
(2 rkl pinjansiemeniä)
500 g karitsanjauhelihaa
100 g fetaa murennettuna
1 ½ tl maustepippuria jauhettuna
kanelia
muskottipähkinää
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 iso kananmuna
15 g lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen
1–2 kesäkurpitsaa

Kuullota valkosipulisilppu öljyssä kasarissa. Lisää tomaatit ja muut kastikkeen mausteet sekä viinietikka. Anna porista hiljalleen noin 30 minuuttia.
Valmista kebabit. Sekoita liha, feta, kananmuna, valkosipulisilppu ja mausteet keskenään. Muotoile massasta noin viisi senttimetriä leveitä ja kymmenen senttimetriä pitkiä pötköjä. Paista kepakoihin pinta öljyssä paistinpannulla. Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi pitkittäin. Mandoliini on tähän paras työväline. Paista viipaleita noin kaksi minuuttia molemmilta puolilta tulikuumalla pannulla. Jäähdytä. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kietaise pötköjen ympärille kesäkurpitsaviipaleet ja nosta uunivuokaan. Paista uunissa kypsiksi. Syö tomaattikastikkeen ja bulgurin tai kuskusin kera.

maanantai 5. lokakuuta 2015

Omppokauden satoa

Omppopuita ja isoja ompposatoja lienee heillä parhaillaan käsillä, jotka ovat päässeet omakotiasumisen autuuteen. Meillä ei sellaisia puita ole, mutta kaupasta onneksi saa mielestäni niitä parhaita – eli kotimaisia omenia juuri nyt. Tämän ohjeen löysin jonkun viikon vanhasta äitini lahjoittamasta Anna-lehdestä. Calvadosta tai konjakkia on sitten ehdottomasti lisättävä kastikkeeseen.


Normandialainen omenakastike

kirpeitä omppoja reilusti
2 salottisipulia tai 1 keltasipuli
3 rkl voita
2–3 rkl calvadosia tai konjakkia
3 dl vahvaa kanalientä
1 rkl karkeaa dijoninsinappia
1–1 ½ dl kermaa
2 rkl tuoretta rakuunaa tai ripaus kuivattua
suolaa
mustapippuria

Leikkaa omenat kuutioiksi. Silppua sipulit. Kuumenna omena-sipuliseosta voissa kasarissa, kunnes sipuli on pehmeää. Lisää calvados tai konjakki, kanaliemi ja sinappi. Hauduta hiljalleen noin 10 minuuttia. Kaada kerma kastikkeeseen, lisää rakuuna. Anna hautua hetki. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Tarjoa kastike paistettujen broilerin rintafileiden tai possun fileen kanssa.