keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Juuressalaatti

On se vaan uskomatonta, miten saa hevin makkaramiehen syömään kasviksia. Turhaan möykkäröidään hyvästä pihvin paistajasta. Kasvisten jalostaminen maistuviksi salaateiksi ja lisäkkeiksi se se on taitolaji jos joku. Vielä isompi taikatemppu se on kauden kasviksista eli kotimaisista perinteisistä kevättalven juureksista.

Tämä paahdettu juuressalaatti maistui minun lisäkseni aviosiipalleni ja isälleni niin hyvin, että se päätyi heti talteen ruokakansiooni. Itse voisin syödä pelkkää salaattia ilman mitään liha-, kala- tai broilerihöysteitä. Reseptin pohjan olen löytänyt jostain vanhasta Pirkasta ja se löytyy myös Pirkannettisivuilta.

Juuresten ravintosisältöjä tutkaillessani Finelin sivuilta huomasin hämmästyksekseni palsternakan ja lantun sisältävän enemmän hyvää omega-3:sta kuin omega-6:sta. Samoin esimerkiksi valkokaali ja nauris sisältävät hyvässä suhteessa näitä rasvahappoja.


Juuressalaatti

300 g porkkanaa
200 g palsternakkaa
300 g lanttua
150 g juuriselleriä
3 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 Granny Smith -omppo
2 dl suolakurkkukuutioita
70 g punasipulia hienonnettuna
1 ruukku ruohosipulia hienonnettuna

Kastike
1 tlk kermaviiliä
2 rkl kapriksia hienonnettuna
mustapippuria
suolaa
tilkka etikkaa

Kuori juurekset. Kuutioi ne pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Levitä juureskuutiot ja valkosipuli pellille leivinpaperin päälle. Valuta kasviksille öljyä ja lisää ripaus suolaa ja mustapippuria. Paista juureksia 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kääntele lastalla puolessa välissä. Jäähdytä kasvikset haaleaksi.
Kuutioi suolakurkku ja hienonnan kuorittu punasipuli. Pese ja kuutioi omena.
Pane salaattiainekset kulhoon. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita nostellen salaatin joukkoon. Anna juuressalaatin maustua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti