maanantai 28. lokakuuta 2013

Tatteja uunissa

On aivan pakko postata tämä maailman yksinkertaisin ja herkullisin tapa valmistaa sieniä uunissa. Yllättäen on kyse Jamie Oliverin ideasta. Yrttinä voi käyttää myös rosmariinia tai timjamia. Chiliä kannattaa laittaa reilusti, mikäli suu vaan kestää tulisuutta. Sen maku sopii todella hyvin sieniin.


Portobellosienet uunissa Jamien tapaan

portobellosieniä (tai ruskeita herkkusieniä)
1 valkosipulinkynsi murskattuna
hivenen chiliä
oliiviöljyä
sitruunamehutilkka
persiljaa
mustapippuria
suolaa
cheddaria (tai jotain hyvää kuorrutusjuustoa) paloina

Irrota jalat ja "kuori" sienet. Hiero mausteet sienten pintaan. Kuorruta cheddarilla. Paista grillivastuksella täydellä teholla noin 15 minuuttia.

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Violetti kaalisalaatti

Löysin viimeinkin alueen ainoasta erikoisliikkeestä sumakkia. Purkissa luki, että käytetään salaatteihin ja voileipiin. Lähempi tarkastelu internetin ihmeellisessä maailmassa paljasti, ettei suomen kielellä ole juuri sumakkireseptejä. Siispä ihan itse säveltämään ja kokeilemaan vähän sitä sun tätä.

Voileipiä meillä ei sattuneesta syystä harrasteta, joten ruoan oli oltava jotakin salaattimaista. Kaalistahan sitä saa valmistettua huokeasti. Ja pavut sopivat melkein mihin tahansa salaattiin. Siinähän se resepti sitten jo olikin.

Sumakkia olen kokeillut tämän salaatin lisäksi kannen alla haudutettuihin lihapulliin ja broilerivartaisiin sekä jo täällä jakamaani tomaatti-papu-fetasalaattiin.


Sumakilla maustettu punakaali-papusalaatti

500–600 g punakaalia ohuina suikaleina
50 g punasipulia ohuina viipaleina
1 pkt valutettuja kidneypapuja
1,5 dl majoneesia
1,5 rkl etikkaa
1,5 rkl sumakkia
mustapippuria
suolaa

Sekoita kaaliin ja sipuliin etikka ja suola huolellisesti. Lisää majoneesi ja sumakki. Sekoita jälleen huolellisesti. Lisää mustapippuri ja pavut. Anna maustua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Sekoita välillä ja tarkasta maku. Lisää tarvittaessa mausteita tai majoneesia.

tiistai 22. lokakuuta 2013

Juusto-hirvipata

Siippani tuli viime viikonloppuna Miehen ikään eli hän on nyt virallisesti keski-ikäinen. Aikoinaan ensituttavuus kaustislaiseen juustopaistiin ei tehnyt häneen säväystä. Lihanpalaset maitotuotteessa eivät sytyttäneet ja hieman lämmennyt juustokin narskui hampaissa ikävästi. Nykyään mieheni rakastaa juustopaistia, kun käytän siinä vain tilkan kermaa ja muuten nesteenä lihalientä. Siispä synttäripäivän atriaksi valikoitui leipäjuustoa hyödyntävä pataruoka, juusto-hirvipata.

Ohjeen olen onkinut Kotilieden parhaat pihvit, paistit ja padat -kirjasta. Lihana voi käyttää hirven sijasta poroa. Venäläiset suolakurkut tuovat pataan ihan oman herkullisen happaman säväyksensä, niin erilainen on niiden maku verrattuna perinteisiin suolakurkkuihin.

Juusto-hirvipata

500 g hirvenlihaa palasina
voita paistamiseen
2 isoa sipulia
2 isoa porkkanaa
lihalientä
mustapippuria
2–3 (venäläistä) suolakurkkua
1 dl kermaa
300 g leipäjuustoa kuutioina
suolaa

Käristä lihat useammassa erässä kuumalla pannulla. Laita lihat, pilkotut porkkanat ja sipulit isoon pataan ja paistele hetki. Lisää lihalientä niin, että liha-kasvisseos ei aivan peity. Rouhaise päälle mustapippuria. Hauduta tunti ja lisää kuutioitu suolakurkku. Hauduta vielä tunti ja lisää sitten kerma. Kiehauta nopeasti ja lisää juusto. Nosta pois liedeltä ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

lauantai 19. lokakuuta 2013

Syksyn ilotulitusta lautasella

Se, että välttelee viljoja ja sokereita ei tarkoita automaattisesti valtavaa päivittäistä lihan mättämistä. Mitä kauemmin muutamaa hiilihydraattilähdettä on karttanut, sitä enemmän ruokavalio muuttuu kasvispainotteiseksi. Näin on ainakin meidän taloudessamme käynyt. Ennen kovin rehukammoinen miehenikin syö mukisematta linssit ja pavut, parsan ja superinhokkinsa kukkakaalin. Tosin yhä edelleen herraan uppoaa suomalaisen miehen perusvihannes, makkara.

Aikaisemmin ei olisi ollut mitenkään mahdollista, että päivän lämmin ateria olisi kasvisruokaa. Nyt lähestulkoon joka viikko yhtenä päivänä syömme kasvisaterian. Tällaisella aterialla hyväksi ja ennen kaikkea naminamiksi raaka-aineeksi ovat osoittautuneet palkokasvit. Niiden proteiinipitoisuus on hyvä ja hiilihydraattipitoisuus maltillinen. Mikään ei nimittäin ole turhauttavampaa kuin aterian jälkeinen ruokahumala, jolloin ei jaksa mitään muuta kuin pötkähtää vaakatasoon.

Mukavaksi tuttavuudeksi ovat osoittautuneet beluga-linssit, jotka näyttävät aivan kaviaarilta. Toinen suosimani palkokasvi on perinteinen kidneypapu, josta en tunnu saavan tarpeekseni.

Tämä kevyesti lihaa sisältävä linssi-juuressalaatti on runsaudessaan melkoinen syksyn sadon ilotulitus. Ohje on peräisin Etiketti-lehden tämän vuodennumerosta 3. Pekonin voi vaihtaa ilmakuivattuun kinkkuun. Appenzeller-juusto on melko voimakasta, joten jokin Valion fiinimmistä juustoista, kuten Kappeli tai Musta Salaneuvos maistuvat monelle varmasti salaatissa paremmin.


Paahdettu juures-linssisalaatti

2 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 punajuurta
oliiviöljyä
suolaa
salviaa tai timjamia

1 dl beluga-linssejä
1 kasvisliemikuutio tai 2 tl fondia
2 dl vettä
2 tl hunajaa
100 g pekonia
100 g salaattisekoitusta
100 g appenzeller-juustoa

Kastike
2 rkl pinjansiemeniä
3/4 dl neitsytoliiviöljyä
1/2 dl siideriviinietikkaa tai vaaleaa balsamiviinietikkaa
1/2 tl suolaa
ripaus vastarouhittua mustapippuria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko juurekset ja levitä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Valuta juureksille öljyä ja mausta ne suolalla ja yrtillä. Paahda juurekset kypsiksi ja kauniin värisiksi uunin keskitasolla.
Valmista juuresten kypsyessä linssit. Huuhtele linssit hyvin juoksevan veden alla, tiheässä siivilässä. Keitä maustetussa vedessä kypsiksi.
Valuta paahdetuille juureksille tasaisesti hunaja ja lisää salvia sekä linssit. Sekoita hyvin.
Paista pekoni rapeaksi omassa rasvassaan, kuumassa pannussa. Imeytä pekonista ylimääräinen rasva talouspaperilla vuoratulla lautasella.
Huuhtele salaatti tarvittaessa ja kuivaa se salaattilingossa. Sommittele vadille salaattia, linssejä, juureksia ja pekonia. Asettele päälle vielä siivuja appenzeller-juustosta. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa. Valuta kastike salaatin päälle tai tarjoa se erikseen.

torstai 17. lokakuuta 2013

Hirveän hyvä hirvenluusoppa

Mieheni hankki tuttujen tutun kautta meille hirvenluita. Mitä muutakaan niistä sitten kokkaa kuin soppaa. Eipä sopasta sen kummempaa kuin mieheni sanoin: ”Kyllä se rouva osaa!”. Ohje alla on täysin itse väännetty.


Hirvenluusoppa

500–700 g hirvenluita
3–5 katajanmarjaa
1–2 laakerinlehteä
vettä

700 g kauden kasviksia, kuten lanttua, naurista, porkkanaa, juuriselleriä, savoijinkaalta, purjoa...
muutama kokonainen mustapippuri
suolaa

Keitä hirvenluita kattilassa katajanmarjoilla ja laakerinlehdillä maustetussa vedessä vähintään muutama tunti. Muista kuoria vaahto liemen pinnalta kiehumisen alussa. Pilko kasvikset keittokuntoon. Irrota lihat luista. Siivilöi liemi ja laita takaisin kattilaan. Lisää liemeen mustapippurit. Kypsennä kasviksia liemessä 15 minuuttia. Lisää lihat, mausta suolalla ja keitä, kunnes kasvikset ovat sopivan pehmeitä.

maanantai 7. lokakuuta 2013

Kokeilinpa tätä: Béarnaisekastike

Mielestäni kastike ja liemi tekevät ruoan. Kymmenen vuotta sitten ilmestyneessä Jenny Dahlbergin ”lihavuuspamfletissa” Sopivasti lihava hän kirjan päähenkilönä hekumoi alati béarnaisekastikeella. Onhan se sangen hirvittävä yhdistelmä voita ja keltuaisia, joka rikkoo THL:n suosituksetkin mennen tullen.

Pussikastikkeena tai valmistuotteena en béarnaisekastiketta suuhuni appaisi, vaan itsehän tekemällä se oli todettava mistä Dahlberg tuolloin intoili. Sittemmin Dahlberg on ymmärtääkseni laihduttanut ja roimasti. Tuskin kuitenkaan syömällä tätä kastiketta.

Mutta joo – ymmärrän nyt täysin, miksi béarnaisekastike on hyvää. Tosin joka päivä en sitä söisi. Se helpottanee THL:nkin setien ja tätien tuskaa minunkin kohdaltani.

Ohje on kotoisin Yhteishyvän Ruoka-sivustolta.


Béarnaisekastike (4 annosta)

200 g voita
1 rkl hienoksi silputtua sipulia
5 kokonaista mustapippuria
1 tl kuivattua rakuunaa
0,5 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl vettä
3 kananmunankeltuaista
1 rkl silputtua tuoretta persiljaa

Leikkaa huoneenlämpöinen voi pieniksi kuutioiksi. Mittaa sipuli, pippuri, rakuuna, etikka ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes nestemäärästä on puolet jäljellä. Siivilöi liemi teräskulhoon ja nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. Lisää keltuaiset ja vatkaa voimakkaasti, kunnes kastike sakenee. Lisää voi muutama kuutio kerrallaan koko ajan vatkaten. Kun kaikki voi on sekoittunut, nosta kulho pois kattilan päältä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Mausta persiljalla.