torstai 30. elokuuta 2012

Äijäruokaa hapankaalista

Hapankaalin makuun pitänee totutella. Käytän sanamuotoa 'pitänee', koska teini-iässä suuni ja hajuaistini hyväksyivät hapankaalin oitis ensimmäisellä maistelukerralla. Lähempää tuttavuutta hapankaaliin voi tehdä lämmittämällä se esimerkiksi paistinpannulla tai uunissa. Tällöin maku pehmenee, eikä ole niin kirpsakka kuin suoraan jääkaapista nautittuna. Suomalaisissa ja saksalaisissa hapankaaleissa on maku- ja hajueronsa. Kokeilemalla löytää kuhunkin ruokaan sopivimman makuisen tuotteen.

Lämmin hapankaali on ehdoton lisuke makkaroille. Kuuma hot dog -nakki (ehkö jopa kaksi) sämpylöineen mausteineen tai miedolla lämmöllä kypsennetty bratwursti (näitäkin ehkä useampi) sinappinokareen kanssa... Mitä muuta ihminen tai varsinkaan mies kaipaa?

Kalle Kirstilän Pieni suuri kaali -kirja kertoo hapankaalin nauttineen vielä vähän aikaa sitten Suomessa äijäruoan maineesta. Ehkä sen rinnalla tarjotut kyytipojat ovat syyllisiä tähän. Eikä oheinen resepti kyseisestä kirjasta tee poikkeusta. Se sai naisenkin suun ja sydämen sulamaan.


Hapankaalia, omenaa ja bratwurstia pannussa

300 g (valkosipuli)hapankaalia
4 bratwurstia
1 paketti pekonia
2 sipulia
1 kirpeä omena
1 prk smetanaa tai ranskankermaa
1 tl Dijon-sinappia

Paahda huoneenlämpöiset bratwurstit keskilämmöllä paistinpannulla 10 minuuttia per puoli. Paista toisessa pannussa pienitty pekoni ja silputtu sipuli. Lisää paiston loppuvaiheessa pannulle myös lohkottu omena. Laita seos syrjään. Paista pannulla hetki hapankaalta ja lisää smetana tai ranskankerma sekä sinappi. Sekoita hyvin ja anna hautua 10 minuuttia. Siirrä seos pannun laidalle ja kaada pekoni-sipuli-omena-seos pannulle. Anna lämmetä ja tarjoa seokset makkaroiden kanssa. Lautasen syrjällä voit tarjota lisäksi sinappia.

tiistai 28. elokuuta 2012

Kanaa ja ruusukaalia sinappikylvyssä

Minulla on tapana keräillä reseptejä sieltä sun täältä. Haasteellisin kanava on television ruokaohjelmat. Niissä harvemmin kerrotaan selkeästi kuinka paljon kutakin raaka-ainetta ja maustetta laitetaan ruokaan. Ei se vielä mitään, mutta otan tv-reseptit yleensä talteen johonkin paperinpalalle. Sitten näitä paperilappuja on ympäriinsä asuntoa ja kirjojen välit ynnä muut ”hyvät” säilytyspaikat täynnä. Käsiala on myös taattua toimittajalaatua, eli mitä kauemmin reseptin kirjoittamisesta on, sitä hankalampaa on itsekin tulkita omia töherryksiään.

Tälle kanareseptille oli käydä samoin. Yhtäkkiä se vain tupsahti keittiön kynäpöntöstä käsiini sekavine merkintöineen. Olen ottanut reseptin talteen kesän alussa Fox -tv-kanavan hollantilaisen kokin Rudolf Van Veenin ohjelmasta. Ruoka ei valitettavasti sovi sinapin ja ruusukaalin inhoajille, eikä ole helpoin keino opetella tykkäämään kyseisistä aineksista. Me muut voimmekin nauttia ruoasta napsuvin ja hymyilevin suin.



Kanaa ja ruusukaalia sinappikastikkeessa (kahdelle)

muutama broilerin rintafilee

Marinadi
sinapinsiemeniä
pari katajanmarjaa murskattuna
timjamia
punaviinietikkaa
Dijon-sinappia
hunajaa
suolaa

Lisäke
300 g tuoreita ruusukaaleja
kylmää vettä
(suolaa)

Kastike ruusukaaleille
majoneesia
Dijon-sinappia
sinapinsiemeniä
oliiviöljyä
persiljaa
kevätsipulia
valkosipulia

Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Lisää broilerifileet. Anna marinoitua puolisen tuntia. Valmistele sillä välin ruusukaalit. Poista tarvittaessa uloimmat lehdet, leikkaa kannasta pieni pala pois ja puolita ruusukaalit. Hienonna persilja, kevätsipuli ja murskaa valkosipuli. Yhdistä kastikeainekset. Kuumenna kaksi paistinpannua. Paista kanafileet toisessa ja ruusukaalit toisella pannulla ilman öljyä. Kun ruusukaalit ovat hieman ruskistuneet, kuumenna pannu täydellä teholla hyvin kuumaksi ja lisää kylmää vettä noin kolme desilitraa. Vesi kypsentää ruusukaalit höyrystyessään. Höyryttele, kunnes vesi on kuivunut pannulta. Sekoita kastike kuumiin ruusukaaleihin ja tarkista maku.

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Bulgurpilahvi

Jostain muistikopastani kaivelin äitini tehneen muutamia vuosia takaperin kanasta bulgurpilahvia, joka maustettiin harissa-tahnalla. Sattuipa vielä mukavasti, että kaapista löytyi (yhä edelleen) bulguria ja harissaa. Ohjeen äitini oli bongannut Ylen lauantain Aamu-tv:stä.

Ruoka osoittautui tyystin toisenlaiseksi kuin aikaisemmin tekemäni kana-tabbouleh, mutta erittäin maukkaaksi vaihtoehdoksi kanasuikaleille ruokakermassa tai muulle vastaavalle. Eikä ruoka ollut edes vaivalloinen tehdä pitkästä raaka-ainelistasta huolimatta.


Kana-bulgurpilahvi (neljälle)

2,5 dl bulguria
1 tl suolaa
1 tl kuivattua minttua
1 rkl oliiviöljyä
2,5 dl kiehuvaa vettä

Sekoita kulhossa bulguriin suola, minttu ja oliiviöljy. Kaada päälle kuuma vesi, sekoita ja peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna kypsyä 10–20 minuuttia, niin että neste on kokonaan imeytynyt.

Pilahvi
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 tl korianterin siementä
2 tl kokonaista anista
2 tl kurkumaa
1 tl kanelia
3 rkl oliiviöljyä
3 tl harissa-tahnaa
500 g broileria suikaleina
1 dl kuorittuja manteleita
½ dl rusinoita (jätin itse moidet makeuttajat pois)
2 tomaattia
½ appelsiinin mehu
½ sitruunan mehu
tuoretta minttua (kourallinen)
tuoretta korianteria (maun mukaan)

Kuullota sipulikuutioita, valkosipulia ja inkivääriä oliiviöljyssä miedolla lämmöllä muutama minuutti isossa paistinpannussa tai kasarissa. Lisää pannulle kevyesti murskatut anis ja korianteri sekä muut kuivatut mausteet. Paistele hiljalleen viitisen minuuttia niin, että mausteet yhdistyvät sipuleihin. Varo liian kovaa lämpötilaa.
Lisää harissa ja broileri. Lisää lämpötilaa, kääntele broileripaloja niin, että saat ruskistettua ne kauttaaltaan ja että mausteseos imeytyy lihaan. Kypsennä lähes kypsäksi. Lisää suola, kuutioidut tomaatit ja sitrushedelmien mehut ja kiehauta kasaan, kunnes tomaatit ovat pehmentyneet kastikemaiseksi.
Lopuksi lisää pannulle pehmentynyt bulgur. Anna vetäytyä vielä muutama minuutti. Lisää ennen tarjoilua tuoreet yrtit ja nautiskele jogurttikastikkeen kera.

Jogurttikastike
2 dl maustamatonta jogurttia
1 pieni valkosipuli
ripaus suolaa
tilkka sitruunan mehua
kourallinen minttua

Murskaa valkosipulinkynsi veitsellä, lisää ripaus suolaa ja hiero sipuli tahnaksi. Sekoita jogurttiin valkosipuli, hienonnettu minttu, sitruunamehu ja hieman suolaa. Anna kylmän kastikkeen seisoa ennen tarjoilua hetki, jotta maut tasaantuvat.

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Kuuma kaalisalaatti ja possupihvit

Meidän kotikeittiössämme syödään paljon erilaisia kaaleja. Siitäkin huolimatta, että mieheni inhoaa kukkakaalia, kiitos lapsuuden kesäkeittojen. Suurimmaksi suosikikseni on noussut se halvin ja moneksi vääntyvä kaali, eli keräkaali. Leikittelen tämän tästä ajatuksella, että minun pitäisi viettää loppuelämäni autiolla saarella, mihin saisin mukaan vain viisi ruokatarvetta. Ensimmäiseksi ottaisin mukaan juustoja, toisena matkaan pääsisi valkosipuli, mutta pätevä ehdokas kolmanneksi eineeksi olisi ehdottomasti vaatimaton keräkaali.

Tämä resepti on elokuun Pirkka-lehdestä. Kunnon kotikokin tapaan muuntelin ohjetta omaan makuuni sopivammaksi. Tällaisenaan salaatti jää nimittäin melko miedoksi, mutta palvelee erittäin hyvin niitä kokkaajia, jotka eivät kovin voimakkaista mauista pidä.


Lämmin kesäkaalisalaatti ja possupihvit (viidelle)

600 g marinoimattomia possupihvejä
1–2 rkl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
n. ¾ kg kesäkaalia
2–3 porkkanaa
2–3 nippusipulia varsineen
1 omena
1 punainen chilipalko
1 rkl inkivääritahnaa tai tuoretta raastettua inkivääriä
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl sitruuna- tai limemehua
1 tl suolaa
1 dl omenamehua
1 kourallinen korianteria hienonnettuna

Ota porsaanfilee huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsentämistä. Leikkaa filee noin yhden sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi monitoimikoneella tai juustohöylällä. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi, samoin sipulit ja omena. Vaihtoehtoisesti voit suikaloida kaikki vihannekset veitsellä. Hienonna sipulin varret ja halkaistu chilipalko, josta on poistettu siemenet.
Kiehauta kattilassa tai isossa paistokasarissa hienonnettu chili ja inkivääritahna rypsi-seesamiöljyssä. Lisää joukkoon sipulit, porkkanat ja omenat sekä hetken haudutuksen jälkeen kaalisuikaleet ja omenamehu. Mausta sitruuna- tai limemehulla ja suolalla. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kaali alkaa pehmetä. Sekoita kaalin joukkoon runsaasti hienonnettua korianteria.
Grillaa possuviipaleet parilalla tai paista pannulla tilkassa öljyä. Mausta possupihvit suolalla ja pippurilla. Tarjoa kaalilisäke possupihvien kanssa.

tiistai 14. elokuuta 2012

Kesäkurpitsa-halloumiplättärit

Helpon ja nopean arkiruoan teema tuntuu kotitaloudessamme jatkuvan, vaikkei allekirjoittaneella niin ajasta ole kiinni. Varsinkaan ruoanlaiton suhteen. Paitsi näin hehkeillä keleillä ei viitsi koko päiväänsä viettää lieden ja leikkuulaudan ääressä.

Tämän seuraavan ruoan, minulta melkein sivusuun menneen lisäkkeen valmistukseen tarvitaan vain liesi ja raastinrauta. Ohje on viimeisimmästä Yhteishyvän Ruoka-liitteestä. Jälleen kerran suosittelen tekemään kastikkeenkin. Lisäksi plättäritaikinaan kannattaa laittaa pikkulusikallinen vehnäjauhoa tai muuta vastaavaa, joka sitoo kesäkurpitsasta irtoavan nesteen. Toinen vaihtoehto on tietysti puristaa kurpitsaraasteesta neste pois, mutta... Liian aikaa vievää näin kauniilla säällä.


Kesäkurpitsa-halloumipihvit ja limetti-jogurttikastike (8 pienehköä pihviä)

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
150 g halloumijuustoa
1 kananmuna
oliiviöljyä

Kastike
1 dl turkkilaista jogurttia
½ limetin raastettu kuori ja mehu
suolaa, sokeria ja mustapippuria

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja anna sen maustua pihvien teon ajan. Raasta kesäkurpitsa ja halloumi karkeaksi raasteeksi. Sekoita raasteet kulhossa kanamunan kanssa. Paista pannulla öljyssä keskilämmöllä pieniä pihvejä.

maanantai 13. elokuuta 2012

Kaalilaatikkoa hapankaalista

Meille arki ei saavu vielä moneen viikkoon. Kiitos suomalaisen korkeakoulujärjestelmän. Siitäkin huolimatta uhmasin loma-aikaa ja kokkasin kaalilaatikkoa, tuota armoitettua arkiruokaa. Se perinteinen versio on tullut tehtyä ja maisteltua moneen otteeseen, joten tämän päiväinen loota valmistui hapankaalista ja savustetusta pekonista. Resepti on peräisin aivan mahtavasta suomalaisesta kaalikirjasta Pieni suuri kaali, tekijöinä Kalle Kirstilä ja Robert Seger.

Tämä kaalilaatikko on itse asiassa helpompi ja nopeampi valmistaa kuin se perinteinen. Hapankaali kun on sellaisenaan valmis käytettäväksi, eikä se vaadi läheskään yhtä pitkään kypsennysaikaa kuin raaka valkokaali. Parempaa arkiruokaa saa siis etsiä! Maku on hieman happamampi, mutta myös makea ompon ansiosta.


Haudutettua hapankaalia, savupossua ja omenaa

350 g–400 g (valkosipuli)hapankaalia
150 g–200 g savustettua possunkylkeä (itse käytin paremman puutteessa savustettua, kypsää pekonia)
1 ½ dl ohrasuurimoita (korvasin tämän 1 dl:lla bulguria, kun sitä sattui kaapissa olemaan)
1 sipuli
nokare voita
1 omena (hapokas lajike)
1 prk smetanaa
1 tl Dijon-sinappia
maun mukaan kuminaa
suolaa
valkopippuria myllystä

Kypsennä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan. Viipaloi possunkylki. Kuullota hienonnettu sipuli voissa paistinpannulla. Lisää joukkoon puolikas kuutioitu omena, puolet possunkyljestä kuutioituna ja hapankaali. Paista, kunnes seos saa hieman väriä. Sekoita joukkoon ohrasuurimot sekä smetana, johon on sekoitettu kumina ja sinappi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Kaada seos uunivuokaan. Lohko jäljellä oleva omena. Asettele omenaviipaleet ja loput savupossun viipaleet vuoan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 45–60 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi säilykepunajuurien kera.

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Kotikeittiön parhaiden juustokeitto

Mikäli menen ruokamuisteloissani vieläkin kauemmas kuin 1990-luvun loppupuolelle ja Jamie Oliveriin, voin löytää ruokainnostukseni alkujuuriksi Kotikeittiön parhaat -ruokakorttisarjan. Selailin lapsena useampaan otteeseen kansioita ja erityinen suosikkini oli kansion nro 2 marenkileivos-reseptikortti. Oi niitä kaakaolla maustettuja keitetystä marenkimassasta valmistettuja marenkileivoksia! Tosin en ole koskaan niitä tehnyt, mutta kuva näyttää herkulliselta yhä edelleen.



Äitini on keräillyt aikoinaan kaksi kansiollista reseptejä aina voileivistä jälkiruokiin. Tässä taannoin sain ennakkoperintönä yllä olevan kansion itselleni. Ykköskansio on myös tallessa ja sen saan heti, kunhan se vain löytyy kotitalon välikatolta (eli ullakolta) kaiken muun tavaran seasta.

Pitäähän ”reseptikirjan” ohjeita tietysti testata. Mukavan lämmittävältä kovin syksyiseen ja sateiseen keliin vaikutti juustokeitto pekonin ja paprikan kera. Reseptissä todetaan, että keittoon kannattaa käyttää kauan kypsynyttä, kovaa juustoa, esimerkiksi goudaa. Ja se tosiaan maksaa vaivan.

Kuten kuvasta näkyy, keitto hieman juoksettui. Syynä lienee se, että lisäsin ohjeen mukaan juustoraasteen, keltuaisen ja kerman yhtä aikaa ja kiehautin vielä keiton, jotta juusto sulaisi. Sen sijaan kananmuna ja kerma on parempi lisätä vasta kun soppa on otettu pois liedeltä.



Juustokeitto pekonin ja paprikan kera (neljälle)

150 g pekonia (itse käytin tällä kertaa ylikypsää savukylkeä)
1 sipuli
1 pieni purjo (vain valkoinen osa)
2–3 rkl vehnäjauhoja
1–1 ¼ l hyvää lihalientä
1 kananmunan keltuainen
2 dl kermaa
2 ½ dl juustoraastetta
1 paprika suikaleina

Suikaloi pekoni ja paista suikaleet kattilassa tai padassa. Nosta pois kattilasta ja valuta. Suikaloi sipuli ja purjo. Kiehauta sipulit ruokalusikallisessa pekoninrasvaa. Lisää vehnäjauhot ja lihaliemi. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää juustoraaste vatkaten voimakkaasti koko ajan. Lisää pekoni ja paprika. Anna kiehahtaa. Sekoita keltuainen ja kerma. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon munakermaseos. Tarkista maku ja tarjoa heti.

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Jauhelihakastikkeeseen uutta vääntöä


Perinteistä ruskeaa kastiketta tekee meidän taloudessamme aviomieheni. Minun kastikkeeni on nimittäin joko liian vaaleaa, möykkyistä tai vellimäistä. Mieheni tekemä ruskeakastike on myös maukkaampaa kuin minun tekemäni. Yleensä hän laittaa kastikkeen joukkoon sipulia ja jauhelihaa, joskus makkaraa.

Olen jo siis luopunut toivosta oppia tekemään hyvää jauhelihakastiketta, joten voin huoletta kokeilla helpompia ja ”eksoottisempia” versioita, kuten jauhelihakastiketta itämaisittain. Resepti on vastailmestyneestä elokuun Pirkka-lehdestä. Kastike on nopea, helppo ja halpa (mikäli maustehylly on asianmukaisesti varusteltu) tehdä. Luulisin, että myös perheen jälkikasvulle soosi maittaa noilla maustemäärillä.


Jauhelihakastike itämaisittain (neljälle)

400 g naudan jauhelihaa
1 rkl öljyä
3 valkosipulinkynttä
1 iso (120 g) sipuli
½ tl chilijauhetta 
¼ tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa 
¾ tl garam masala -mausteseosta
150 g paseerattua tomaattia
n. ½ tl suolaa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

Huom! Näillä maustemitoilla kastikkeesta tulee perinteistä ”suomalaiseen suuhun sopivaa” kastiketta. Mikäli haluat kastikkeeseen tujusti makua, lisää mausteita varovasti hauduttamisen aikana unohtamatta maistelua. Itse lisäsin sekaan vielä itse kuivattua chiliä, mutta tuorekin ajaa saman asian.

Hienonna sipulit. Kuumenna öljy kasarissa tai kattilassa. Kuullota hienonnetut sipulit. Sekoita joukkoon chili, kurkuma, juustokumina ja garam masala. Kuumenna ja sekoittele, kunnes mausteet alkavat tuoksua. Lisää jauheliha pannulle ja ruskista se. Kaada ruskistetun jauhelihan joukkoon paseerattu tomaatti ja suola. Anna kastikkeen hautua kannen alla noin 20 minuuttia. Älä hauduta ilman kantta, jotta nesteet eivät pääse haihtumaan. Lisää lopuksi turkkilainen jogurtti ja tuore korianteri. Tarjoa heti riisin, naan-leivän tai keitettyjen kasvisten kera.